Lihasta ilman lihaa - Projektin tulokset ja yhteenveto

Lihasta ilman lihaa -projetkin tavoite oli lisätä kehon lihasmassaa 36 päivässä ilman lihaskudosta ruokavaliossa. Kananmunat ja maitotuotteet olivat sallittuja ruokavaliossa (lakto-ovovegetarismi). Harjoittelin 4-jakoisella harjoitusohjelmalla projektin aikana.

Inbody-kehonkoostumusmittaus

Kävin tekemässä Inbody-kehonkoostumusmittauksen ennen ja jälkeen projektin Kuntokompassi Personal Training Studiossa.  Seuraavassa listattu muutokset projektin aikana.

 • Paino: + 1,7 kg
 • Lihasmassa: - 0,1 kg
 • Rasvamassa: + 1,7 kg
 • Rasvaprosentti: + 1,9%

Inbody-kehonkoostumusmittauksen mukaan nesteen määrä kehossani pysyi täsmälleen samana kuin projektin alussa, vaikka aloitin kreatiinin projektin alussa (5 g per palautusjuoma). Inbody-mittauksen perusteella voidaan todeta, että projektin tavoite eli lihasmassan kasvattaminen ei onnistunut.

Ympärysmittojen muutos

 • Rinta: + 3 cm
 • Vyötärö: + 1 cm
 • Lantio: + 3 cm
 • Reisi: + 1 cm
 • Olkavarsi: + 1,5 cm lepo- ja jännitysympärysmitan erotus

Mittasin kehon ympärysmitat suhteellisen identtisissä tilanteissa harjoittelun ja ruokamäärien suhteen. Ympärysmittojen kehitystä tarkasteltaessa voidaan huomata tasaista kasvua ympäri kehoa. Ilmoitetut ympärysmitat ovat lepomittoja, lukuun ottamatta olkavarren ympärysmittoja. Kun lepo- ja jännitysympärysmitan erotus kasvaa, voidaan päätellä että lihas on kasvanut. Mittasin lepo- ja jännitysympärysmitan vain olkavarresta, koska muiden osien mittaus oli yksin haastavaa tai erotusta ei ollut havaittavissa lepo- ja jännitysympärysmitan välillä. Ympärysmittojen perusteella voidaan todeta, että olkavarren lihakset eli kaksipäinen olkalihas ja kolmipäinen olkalihas ovat kasvaneet projektin aikana. Muiden kehon osien osalta on vaikea sanoa onko lihas, rasvakudos vai nestemäärä kasvanut.

Yhteenveto ja pohdiskelua

Projektin tavoite ja oletus oli, että lihasmassani kasvaisi projektin aikana. Inbody-kehonkoostumusmittauksen perusteella lihasmassan määrä on pienentynyt 0,1 kg projektin aikana. Ympärysmittojen perusteella voidaan huomata lihasmassan kasvua vain olkavarren lihaksissa. Kiteytettynä voidaan todeta, että lihasmassan määrä kehossani on pysynyt samana tai laskenut hieman. Rasvan määrä kehossa kasvanut. Energian saanti on ollut suurempaa kuin energian kulutus, joka on yksi lihasmassan hankkimisen välttämättömyys.

Tiedostin projektin tavoitteen olevan vähintääkin haastava. Seuraavassa listaan eräitä lihasmassan kasvatukseen vaikuttavia seikkoja:

 • Ruokavalio ja eteenkin proteiinin määrä: Kasviproteiini vs eläinproteiini - Tutkimusnäyttö: Lihansyöjien lihakset kasvavat enemmän kuin lakto-ovovegetaareilla (Campbell ym. 1999)
 • Lihasmassaa kehittävä harjoittelu: Jaksotus, kuormat, sarjat, palautumisaika ja tehokeinot 
 • Yksilöllisyys - Geenien merkitys 
 • Henkilökohtainen kahdeksan vuoden säännöllinen voimaharjoittelutausta - Oikeanlaisen ärsykkeen löytäminen 
 • Rasvattoman lihasmassan kasvatus luonnollisin keinoin (lähtötilanne 183 cm / 85,1 kg / Rasvaprosentti 7,2)

Lihasta ilman lihaa -projekti oli itselleni erittäin mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus. 36 päivän lihaskudoksettoman ruokavalion aikana tarkastelin ruokavalioon liittyviä asioita täysin uudesta näkökulmasta ja opin paljon uusia asioita. En havainnut olossani radikaaleja muutoksia projektin aikana, enkä kokenut lihaksetonta ruokavaliota kovinkaan vaikeaksi toteuttaa. Projektin seurauksena tulen monipuoleistamaan ruokavalioni proteiinin lähteitä ottamalla ruokailuun mukaan enemmän kasvikunnan proteiineja. Lihaskudoksesta en tule luopumaan.

Tsekkaa kaikki projektiin liittyvät artikkelit TÄSTÄ!

Kehoni projektin lopussa 4.4.2016

Kehoni projektin lopussa 4.4.2016

Kehonkoostumus 29.2. ja 4.4.

Kehonkoostumus 29.2. ja 4.4.